Het Pizza Deeg

Het deeg lijkt een simpel onderdeel van de pizza, deeg is nou eenmaal deeg en veel meer dan wat gist en meel is het niet, maar het lekkerste deeg is met de warmte van je handen gekneed en een dag van te voren bereid, het is even wat werk maar het komt de smaak zeker ten goede. 

Het deeg van het recept hieronder hoeft maar 1 uur te rijzen en is goed voor 2 a 3  pizza's

 

1 theelepel  droge gist

1/4 liter lauw warm water

300 gr pizzameel MangiApe mix (te koop in onze winkel)

1/3 theelepel zout

 

  • Doe 125 ml van het water in een kom en los het gist hierin op, zet vervolgens 10 minuten weg bij kamer temperatuur totdat het gist gaat schuimen.
  • Vermeng het meel met het zout in een grote kom en giet er het gist mengsel en de rest van het water bij en roer het geheel tot een kleverig deeg.
  • Zodra het deeg alle meel heeft opgenomen en niet meer kleeft ga je verder met kneden op het met bloem bestrooide aanrecht, maak strekkende en samendrukkende bewegingen waardoor het deeg word uitgerekt en weer tot een bal word gevormd
  • In het begin breekt het deeg als je het probeert uit te rekken, pas wanneer je het kunt uitrekken zonder dat het breekt is het deeg klaar. Na ongeveer 10 minuten kneden moet het deeg mooi glad, soepel, elastisch en rekbaar zijn en kleine luchtbelletjes onder het oppervlak zitten.
  • Ga nog even door met kneden en verdeel het deeg dan in 2 of 3 ballen en verdeel ze dan op een met bloem bestoven bakplaat, of leg ze in een kom en dek ze af met een schone theedoek. Laat ze nu 1 uur rijzen bij 25 graden, bijvoorbeeld boven de verwarming.
  • Leg na het rijzen de deegbal op een met meel bestoven werkblad en maak zo rond en dun mogelijk, het liefst alleen met je warme handen zonder een deegroller te gebruiken. Beleggen, in de oven en genieten.