Het Pizza Deeg

Pizzadeeg maken

Het deeg lijkt misschien een simpel onderdeel van een pizza. Je denkt al snel: meel, water, gist en klaar.
Maar echt lekker pizzadeeg heeft liefde, tijd en warme handen nodig. Het allerbeste deeg maak je een dag van tevoren en kneed je met geduld. Dat proef je terug in de smaak, structuur en luchtigheid.

Toch hoeft het niet altijd zo uitgebreid.
Het recept hieronder is makkelijk, snel en ideaal als je zelf pizzadeeg wilt maken zonder lang te wachten.
Het hoeft maar één uur te rijzen en is goed voor 2 tot 3 pizza’s.

Ingrediënten

  • 1 theelepel droge gist

  • ¼ liter lauwwarm water

  • 300 g pizzameel (MangiApe mix: te koop in onze winkel)

  • ⅓ theelepel zout

Bereidingswijze

  1. Doe 125 ml lauwwarm water in een kom en los de gist erin op.
    Laat dit 10 minuten staan op kamertemperatuur totdat het begint te schuimen.

  2. Meng het pizzameel met het zout in een grote kom.
    Voeg het gistmengsel en de rest van het water toe en roer tot je een kleverig deeg krijgt.

  3. Zodra het deeg het meel heeft opgenomen en niet meer plakt, kun je gaan kneden.
    Bestuif het aanrecht met bloem en kneed het deeg met warme handen.
    Rek het uit, duw het terug en vorm steeds opnieuw een bal.

  4. In het begin scheurt het deeg wanneer je het probeert te rekken.
    Dat is normaal.
    Het is klaar wanneer je het kunt uitrekken zonder dat het breekt.

  5. Na ongeveer 10 minuten kneden is het deeg mooi glad, soepel en elastisch en zie je kleine luchtbelletjes.

  6. Verdeel het deeg in 2 of 3 ballen en leg ze op een met bloem bestoven bakplaat of in een kom met een schone theedoek erover.
    Laat ze 1 uur rijzen op een warme plek (zoals boven de verwarming).

Voor het vormen en bakken

Leg na het rijzen een deegbal op een met meel bestoven werkblad en maak hem rond en zo dun mogelijk, bij voorkeur met je handen en zonder deegroller. 

Beleggen, in de oven, en genieten.

Buon appetito!!